STEIN VAN ROSSEM

architectenbureau BVBA

De opdrachtgevers, beiden zeer actieve veertigers met een drukke agenda, wensten hun aangekochte villa gelegen in een bosrijke omgeving om te vormen tot een plek waar thuiskomen gelijk staat met leven in een andere wereld waarbij naast professionele en

STEIN VAN ROSSEM  
SVR website is loading...
 
 

Verbouwing en uitbreiding vrijstaande woning
Schilde

De opdrachtgevers, beiden zeer actieve veertigers met een drukke agenda, wensten hun aangekochte villa gelegen in een bosrijke omgeving om te vormen tot een plek waar thuiskomen gelijk staat met leven in een andere wereld waarbij naast professionele en huiselijke activiteiten een "vakantiegevoel" nooit ver weg mag zijn. Hierbij werd tevens de vraag gesteld het contact met de tuin te maximaliseren en de tuin te voorzien van een overdekte buitenruimte.

Het gebouw werd volledig gestript. Het zware houten buitenschrijnwerk werd vervangen door elegant buitenschrijnwerk in aluminium waarbij er tevens op enkele secuur gekozen plaatsen nieuwe raamopeningen werden voorzien. Hier en daar werden binnenmuren weggenomen of juist toegevoegd omwille van programmatorische eisen of architecturale redenen. De kwaliteiten van de originele ruimten werden hierdoor uitgezuiverd en versterkt. De ingrepen zijn niet miniem te noemen maar genereren toch nog in hoge mate een gevoel van oorspronkelijkheid.

De diverse ruimten in de woning dienen te worden bekeken als gelijkwaardige entiteiten die op verschillende momenten anders kunnen worden gebruikt. De woning sluit op deze wijze nauw aan bij onze huidige manier van leven, waarbij we met verschillende zaken tegelijkertijd bezig zijn. Mede hierdoor is de woning ook een verlengstuk van de levensstijl van de bewoners.

In deze woning werden bijna alle vaste en losse meubels op maat ontworpen waarbij deze gereduceerd werden tot hun essentie, de meubels worden steeds centraal in de ruimte geplaatst en versterken hierdoor het ijle karakter van de ruimten. Omwille van hun materiaalgebruik, kleur en detaillering versterken ze tevens de uniformiteit van het geheel. Het meubilair is uitgelijnd gepositioneerd en wordt hierdoor een configuratie binnen een groter geheel.

Een hoge mate van gedetailleerdheid is ingezet om een zo detailloos mogelijk ontwerp te genereren en alle storende elementen aan het zicht te onttrekken. Mede hierdoor kan de esthetiek toegewezen worden aan de ervaring van licht, zicht, uitzicht, doorzicht en materiaal.

Ter hoogte van het buitenschrijnwerk omkaderen plafond, wand en vloer het uitzicht naar de tuin, los van storende elementen zoals raamprofielen, gordijnen of zonneweringen. Hierdoor wordt de waarneming richting tuin maximaal geĆÆntensiveerd. De tuin wordt hierdoor niet alleen naar binnen gebracht maar ook het leven binnen wordt buiten geĆ«taleerd.