STEIN VAN ROSSEM

architectenbureau BVBA

STEIN VAN ROSSEM Gezien de opslagcapaciteit van de firma De Decker (producent badkamer- en keukenmeubilair) aan uitbreiding toe was, werd geopteerd het bedrijfsterrein te voorzien van een nieuwe opslagruimte en magazijn

STEIN VAN ROSSEM  
SVR website is loading...
 
 

Verbouwing bedrijfspand
Sint-Genesius-Rode

Gezien de opslagcapaciteit van de firma De Decker (producent badkamer- en keukenmeubilair) aan uitbreiding toe was, werd geopteerd het bedrijfsterrein te voorzien van een nieuwe opslagruimte en magazijn. Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om ter hoogte van de steenweg een bijkomende toonzaal te bouwen.

Vanuit de wens van de opdrachtgever om zeer gebruiks- en budgetvriendelijke gebouwen op te trekken werd gekozen voor rigide plattegronden onder de vorm van éénvoudige rechthoekige betonnen skeletbouwen voorzien van betonnen plaatbekledingen.

Gezien de grote verscheidenheid inzake materialen, constructie en dakvorm van de reeds aanwezige gebouwen op het bedrijfsterrein werd vanuit de opdrachtgever de vraag gesteld om de site, samen met de nieuwe gebouwen, een unieke identiteit te geven.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van een gegalvaniseerd stalen scherm, opgebouwd uit verzinkte stalen roosters. Dit 7 m hoge scherm werd zowel ter hoogte van de nieuwbouw als ter hoogte van de bestaande gebouwen voorzien, waardoor een uniform beeld ontstaat. In totaliteit werden er 1385 m² roosters geplaatst.

De roosters werden enerzijds in verschillende graden van transparantie vervaardigd en anderzijds in diverse richtingen geplaatst, zodanig dat verschillende "graden" van doorzicht ontstaan. Dit effect is nog versterkt door het feit dat de diverse schermen op verschillende afstanden van de achterliggende gebouwen werden geplaatst.

Het scherm is op deze wijze dan ook geen gesloten vlak maar een translucent vlak dewelke de aanwezigheid van de diverse achterliggende gebouwen (volumes) toont.

Doordat de maasindeling en de richting van de lamellen wijzigt ontstaat voor de passant (voetganger en automobilist) een holografisch beeld. Zones van doorkijk, inkijk en geslotenheid wisselen elkaar voortdurend af.

Deze gevelbekleding wordt consequent voorzien van achterliggende verlichtings-armaturen, zodanig dat ook dit holografisch effect na zonsondergang behouden blijft. Mede hierdoor is het gebouw tevens een lichtbaken voor zijn omgeving.